Agent Green şi Salvaţi Delta au lansat joi la nivel naţional campania "Agent 00green", pentru descurajarea crimelor ecologice, care constă în începerea de investigaţii proprii şi dezvoltarea unei reţele de voluntari care vor acţiona pentru remedierea situaţiilor problematice.
Populaţia este, de asemenea, încurajată să sesizeze online crimele ecologice oferind cât mai multe informaţii relevante. Informaţiile trimise de public vor fi comunicate Gărzii Naţionale de Mediu, care va acţiona pentru remedierea situaţiei şi va răspunde în scris privind soluţiile găsite cu privire la aspectele sesizate în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 30 de zile.

"Campania Agent 00green îşi propune să contribuie la scăderea numărului de agresiuni asupra mediului şi la creşterea numărului de cazuri soluţionate. Punem un accent important pe îmbunătăţirea cooperării între autorităţi, ONG şi public pentru reducerea crimelor ecologice. Invităm românii să treacă de la stadiul de spectatori la cel de actori şi să ne semnaleze crimele ecologice. Oricine poate fi agent 00green", a declarat preşeditele Agent Green, Gabriel Păun.

Atât sesizările, cât şi răspunsurile autorităţilor vor fi publicate pe site-ul campaniei www.agentgreen.ro, iar organizaţiile partenere vor evalua măsurile luate de autorităţi. Fiecare sesizare publicată va fi asociată cu un desen sub forma unui semafor. Culoarea verde a semaforului înseamnă că situaţia a fost remediată corespunzător. Culoarea galbenă înseamnă că sesizarea este în curs de soluţionare şi poate dura maxim 30 de zile de la transmiterea acesteia către autoritatea responsabilă. Culoarea roşie arată fie că nu s-a primit un răspuns în 30 de zile, fie că aspectele sesizate nu au fost soluţionate în sensul protejării mediului.

"Ştim că nu le este uşor oamenilor să facă un efort pentru a trage un semnal de alarmă atunci când cineva comite un abuz împotriva mediului. Ştim că, cel mai adesea, răspunsul autorităţilor nu este mulţumitor. Noi ne-am propus să punem capăt acestei situaţii şi dorim să asigurăm că semnalele primite vor fi publicate, vor primi un raspuns avizat şi că vom face tot ce este posibil pentru a remedia situaţia", a declarat directorul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Costel Popa.

Un bilanţ al sesizărilor va fi transmis anual Guvernului, Parlamentului şi Comisiei Europene.

Sursa: NewsIn