Gurul lui Obama în domeniul climatic, Steven Chu, a declarat marţi că administraţia americană vrea să pictăm toate casele în alb, pentru a reflecta energia solară şi a reduce astfel efectele încălzirii globale.

Chu, laureat Nobel în fizică şi secretarul pe energie din SUA, cheamă la o nouă "revoluţie" a energiei, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Acesta a atenţionat însă că nu există "medicamentul-minune" împotriva încălzirii globale, şi a spus că trebuie introduse o mulţime de măsuri, printre care şi vopsitul zidurilor şi acoperişurilor în alb.

Construirea străzilor şi acoperişurilor în culori cât mai deschise ar avea un efect echivalent cu scoaterea tuturor maşinilor din lume din funcţiune, pentru următorii 11 ani, a spus Chu.

Este o schemă de bio-inginerie care ar ţine clădirile mai răcoroase, va reduce folosirea energiei de la aparatele de aer condiţionat, şi va reflecta lumina soarelui în afara Pământului, a precizat secretarul.

Pentru oamenii deranjaţi la ochi de alb, cercetătorii au realizat culori "reci" şi mai întunecate, care arată la fel ca cele normale, însă reflectă căldura ca cele pastelate.

Vopsirea maşinilor, deasemenea, în culori deschise va duce la economisirea energiei, prin reducerea folosirii aparatelor de aer condiţionat.

Cercetătorii oferă soluţii şi pentru interiorul caselor: mochetele trebuie înlocuite cu parchet sau gresie, iar jaluzelele metalice cu draperii, pentru a ţine camerele răcoroase atunci când cresc temperaturile afară.

Vopsitul în alb nu este o noutate ca metodă de răcorire a caselor. Oraşele mediteraneene, mai ales cele din Grecia, folosesc din timpuri vechi albul sau culorile pastelate pentru zidurile şi acoperişurile locuinţelor.

Sursa: http://www.realitatea.net