O societate americană vrea să cultive varză pe Lună

Publicat de Munteanu Tatian | 4/13/2009 08:09:00 a.m.

Într-un viitor apropiat, astronauţii americani se vor putea delecta, în cursul misiunilor, şi cu altceva decât clasica mâncare la tub. O societate din Statele Unite îşi propune să cultive flori şi legume pe Lună.

Paragon Space Development Corporation, care a încheiat un parteneriat cu agenţia spaţială americană NASA pentru experimente precedente pe navete spaţiale a anunţat lansarea programului "Lunar Oasis" /Oaza lunară. Oaza este de fapt o miniseră fixată pe un trepied de aluminiu care urmează să fie instalată pe Lună, unde gravitaţia este de şase ori mai slabă ca pe Terra. Sera în miniatură va fi lansată pe spaţiu de Odyssey Moon Ltd, care a mai investit în dezvoltarea sejururilor umane în cosmos.
Acest proiect participă la un concurs organizat de compania Google, Lunar X Prize, prin care se oferă 20 de milioane de dolari primului care va reuşi aselenizarea şi deplasarea unui robot pe suprafaţa Lunii.

La Polul Sud funcţionează deja de cinci ani la o seră hidroponică, care presupune cultivarea plantelor fără punerea lor în pământ, la un centru al Fundaţiei americane pentru ştiinţe, în condiţii care permit o analogie cu cele de pe Lună - altitudine, presiune atmosferică joasă, vânt şi temperaturi sub minus 100 grade Celsius. Sera din Antarctica produce săptămânal circa 30 de kilograme de legume şi fructe - roşii, salată verde, ardei şi căpşuni- , suficient pentru a-i asigura fiecăruia din cei 75 de cercetători care lucrează în locul cel mai rece de pe planetă două salate pe zi.

Sursa: Agerpres