10 sfaturi ca să ai flori frumoase

Publicat de Munteanu Tatian | 4/13/2009 08:09:00 a.m.

A venit căldura, plantele tale preferate au nevoie şi ele de aer curat şi de o rază de soare. Aşa că nu mai sta pe gânduri şi afară cu ele! Scoate-le pe balcon, pe terasă sau în curte. Ca să poţi oferi plantelor tale îngrijirea corectă în perioada care urmează, te ajutăm cu câteva sfaturi utile.
Marcela Ionescu, horticultor în cadrul Administraţiei Domeniului Public a sectorului 4, îţi spune ce trebuie să faci pentru ca plantele tale să fie sănătoase şi primăvara:

1. pot fi scoase în balcon numai dacă afară, noaptea, sunt peste 10 grade Celsius. În cazul în care sunt diferenţe mari de temperatură de la zi la noapte, plantele nu vor rezista. Primăvara se scot în aer liber şi se replantează cactuşii, muşcatele, trompeta îngerilor, leandrul, citricele, în general, plantele de climat subtropical şi care iubesc soarele şi aerul curat. Spre exemplu, camelia, speciile de palmieri şi muşcatele pot fi scoase în balcon din aprilie, însă orhideea, ficusul, hedera, azaleea suportă aerul de afară abia din luna mai;
2. floarea trebuie aşezată astfel încât razele soarelui să nu bată direct pe plantă;
3. ghiveciul e recomandat să fie schimbat numai în cazul în care rădăcina plantei a ieşit din ghiveci. Noul ghiveci în care vei muta planta trebuie să fie cu 2 cm mai mare. Dacă a trecut perioada de înflorire a plantei, aceasta se poate muta în alt ghiveci (de exemplu, azaleea sau violeta de Parma pot fi schimbate în aprilie).
4. pentru a asigura umiditatea necesară, foloseşte un pulverizator şi, o dată pe săptămână, stropeşte frunzele;
5. scurtează lăstarii de cerceluşi, azalee, leandru şi muşcate, cu două treimi din lungimea lor, pentru a obţine tufe.
6. ca să crească dreaptă, roteşte periodic planta, deoarece ea se “întinde” după lumină.
7. udă plantele cu apă la temperatura camerei, dar nu în exces, pentru că există riscul ca rădăcina să putrezească. Florile se udă doar dacă pământul e uscat.
8. curăţă mereu plantele de praf cu o cârpă;
9. primăvara, florile trebuie ajutate cu soluţii nutritive. O dată pe săptămână foloseşte îngrăşământ pentru plantele de apartament.
10. florile care au nevoie de un aer cald şi umed şi care nu suporta curenţii de aer se păstrează în interior (maranta, calatea, anthurium, bromeliile, etc.).

Autor: Anca Ardeleanu
Sursa: http://www.libertatea.ro