Plantele isi produc singure aspirina

Publicat de Munteanu Tatian | 7/08/2009 06:08:00 p.m.





















Aspirina este unul dintre cele mai populare remedii la care oamenii apeleaza pentru a scapa de micile dureri care le produc disconfort. Noile studii arata ca si plantele sunt stresate, cu diferenta ca ele obisnuiesc sa isi fabrice singure calmantele.

Testele anterioare efectuate pe plantele de laborator au aratat ca acestea, in conditii de stres, produc o substanta numita salicilat de metil, o forma preliminara a aspirinei. Insa pana de curand, nu s-a putut stabili daca acelasi procedeu este propriu si plantelor din natura.
O echipa de cercetatori de la National Center for Atmospheric Research din Colorado a demonstrat din intamplare acest lucru, in momentul demararii unui proiect de monitorizare a emisiilor de componenete organice volatile provenite de la plante, cu scopul de a demonstra ca acestea, in combinatie cu emisiile industriale, contribue la crearea smogului.

La analiza componentelor, cercetatorii au aflat ca printre emisiile din atmosfera se afla si salicilatul de metil. Acestia au observat ca nivelul creste suprinzator de mult, in momentul in care plantele se confrunta cu o secete locala sau variatii mari de temperatura, schimbari care le produc disconfort.

Sursa: Live Science