10 flori pentru sănătatea ta

Publicat de Munteanu Tatian | 7/10/2009 08:40:00 a.m.

Frumoase şi parfumate, florile deţin şi puteri vindecătoare mai puţin cunoscute. Medicina naturistă a descoperit câteva inflorescenţe care reuşesc să trateze numeroase afecţiuni digestive şi respiratorii. Iată cele mai eficiente dintre ele:

Lavanda
Influenţează în mod benefic circulaţia sangvină, digestia, respiraţia, ajută în tratarea problemelor ginecologice, insomniei, transpiraţiei şi este din ce în ce mai folosită în combaterea stresului. Cum o prepari: Sub formă de tinctură: se amestecă 500 g de flori de lavandă cu 250 ml alcool alimentar şi se pun într-un borcan. Se lasă la macerat două săptămâni, după care se strecoară. Se ia în fiecare dimineaţă câte o linguriţă diluată cu apă. Sub formă de infuzie pentru băi: se pun 300 g de flori uscate în 200 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ 25 de minute. Se amestecă cu apa din cadă.

Albăstrelele
Au efect calmant şi antiseptic ocular, fiind folosite în conjunctivite, iritaţii ale pleoapelor, dar şi în cosmetică. Intern, albăstrelele sunt antiinflamatoare şi diuretice.
Cum le prepari: Sub formă de infuzie: se pune o linguriţă şi jumătate de flori de albăstrele în 300 ml de apă clocotită. Se lasă apoi la infuzat, aproximativ 20 de minute. Se bea câte un pahar, înainte cu o jumătate de oră de mesele principale.
Sub formă de compresă: se pregăteşte o infuzie de ceai de albăstrele şi se îmbibă un tampon de vată, după care se aplică pe locul dorit.

Socul
Socul scade febra în cazuri de gripe sau răceli şi alungă tusea. Florile sunt diuretice şi depurative, fiind indicate în boli renale, reumatism şi obezitate. Cum îl prepari: Sub formă de infuzie: se pun două linguriţe de flori de soc în 250 ml de apă şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Se bea o cană după fiecare masă. Sub formă de comprese: Peste o lingură de flori şi crenguţe mărunţite de soc se toarnă un pahar de apă clocotită. Se lasă la macerat trei ore, după care se strecoară. Se îmbibă un tampon de vată şi se pune pe locul afectat.

Verbina
Planta calmează durerea şi reduce tensiunea psihică. Cum o prepari: Sub formă de pulbere: se macină 500 g de plantă mărunţită. Se ia câte o linguriţă de pulbere în fiecare dimineaţă. Sub formă de tinctură: se pun într-un borcan 20 de linguri de pulbere de verbină, peste care se adaugă 500 ml de alcool alimentar. Se închide borcanul şi se lasă la macerat două săptămâni, după care se strecoară. Se ia în fiecare dimineaţă câte o linguriţă diluată cu apă.

Tuia
Este utilizată în afecţiuni tumorale maligne şi benigne, gripă, infecţii respiratorii şi afecţiunile endocrine. Cum o prepari: Sub formă de infuzie: se pun două linguri de plantă în 200 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat 20 de minute. Se bea o cană pe zi.

Sulfina
Se foloseşte în boli ale aparatului respirator, boli de stomac, boli de ficat, afecţiuni renale şi genitale, dar şi afecţiuni cardiovasculare. Cum o prepari: Sub formă de infuzie: se pun 20 g de plantă într-un litru de apă clocotită şi se lasă la influzat 30 de minute. Se beau câte 2-3 căni pe zi, în cure de maximum 3 săptămâni.

Hibiscusul
Este folosit în indigestii, oboseală cronică şi hipertensiune arterială. Cum îl prepari: Sub formă de infuzie: două linguriţe de plantă se pun în 250 ml de apă clocotită şi se lasă 15 minute. Se bea în fiecare zi, timp de o săptămână, câte o cană.

Iasomia
Iasomia accelerează metabolismul şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Cum o prepari: Sub formă de infuzie: într-o cană cu apă clocotită se pune o lingură de frunze de iasomie uscate. Se bea după fiecare masă.

Lăcrămioarele
Se folosesc adesea pentru afecţiunile cardiace, migrene de natură nervoasă, nevralgii, dureri de cap şi ameţeli. Cum le prepari: Sub formă de infuzie: se prepară din 10 g de plantă amestecate cu 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat circa 20 minute. Se strecoară, după care se bea de trei ori pe zi câte o lingură.

Panseluţele
Sunt excelente diuretice şi expectorante, motiv pentru care sunt folosite în afecţiunile tubului digestiv. Cum le prepari: Sub formă de pulbere: se dau prin râşniţa de cafea 400 g de flori uscate de panseluţă. Se ia în fiecare dimineaţă o linguriţă de pulbere.

Articol preluat din Libertatea Special