Poluarea protejează planeta de încălzirea globală, potrivit unor noi studii, telegraph.co.uk.
Unul dintre studii a descoperit că gaura din stratul de ozon, cauzată de anumiţi compuşi chimici (chlorofluorocarbon), a prevenit topirea Antarcticii, în ciuda încălzirii globale.
Un alt studiu a descoperit că plantele absorb mai mult dioxid de carbon atunci când gradul de poluare este mai mare, determinând încetinirea încălzirii globale. Studiul asupra plantelor, realizat de cercetătorii din Marea Britanie, a scos la iveală ca "întunecarea globală", cauzată de creşterea particulelor poluante din ultimele patru decenii, a crescut abilitatea plantelor de a absorbi dioxid de carbon.
Creşterea dioxidului de carbon ar fi putut să ajute la încetinirea încălzirii globale. Însă, în vreme ce autorităţile iau măsuri pentru reducerea poluării, încălzirea globală se va accelera.
Studiul referitor la Antarctica, făcut de British Antarctic Survey şi Nasa, a descoperit că gheaţa de la Polul Sud a crescut cu 100.000 de kilometri pătraţi în fiecare deceniu din ultimii 40 de ani, în ciuda faptului că gheaţa de la Polul Nord se topeşte.
Cercetătorii au spus că motivul acestor schimbări de la cei doi Poli este gaura din stratul de ozon. Stratul de ozon absoarbe căldura din atmosferă, însă diametrul găurii, care este aproape cât teritoriul Americii de Nord, a răcit temperatură, fapt ce explica gheaţa de la Polul Sud.
Oamenii de ştiinţă au precizat că se aşteaptă ca gaura din stratul de ozon să se micşoreze, provocând creşterea din nou a temperaturilor de la Polul Sud.
Studiile concluzionează că este mai important să se reduce emisiile de dioxid de carbon pe viitor, de vreme ce reducerea poluării înseamnă că încălzirea globala se va accelera.

Sursa: REALITATEA.NET