Titan ar putea avea un ocean subteran de hidrocarburi

Publicat de Munteanu Tatian | 4/08/2009 04:10:00 p.m.

Titan, cel mai mare satelit a planetei Saturn, ar putea avea un ocean de hidrocarburi subteran şi o topografie a reliefului în care înălţimea munţilor este mai scăzută decât media reliefului pe restul planetei.
Howard Zebker, geo-fizician la Stanford, a afirmat că Titan este mai turtită decât se credea până acum. Noile descoperiri ar putea explica existenţa unor lacuri de hidrocarburi foarte mari la ambii poli, lucru care îi nedumerea pe oamenii de ştiinţă de la descoperirea acestora în 2007.
"Cum polii planetei sunt mai turtiți, raportați la ecuator, atunci zonele polare ar trebui să se umple, astfel că forma unor oceane de hidrocarburi ar fi controlată de câmpul gravitațional al satelitului, lucru care nu este însă înțeles întru totul”, a declarat Zebker.
Hidrocarburile sunt singurele materiale care rămân lichide pe suprafaţa Titanului, la temperaturi de -180 de grade Celsius, temperatura medie a satelitului. Apa ar fi îngheţată, făcând astfel plauzibilă existenţa unor rezerve de hidrocarburi, imediat sub suprafaţa planetei.

Sursa: esciencenews.com