Sfaturi ecologice

Publicat de Munteanu Tatian | 4/12/2009 10:38:00 a.m.

Dacă te preocupă problemele ecologice, dacă doreşti să contribui şi tu cu ceva la minimizarea impactului negativ al oamenilor asupra mediului şi nu ştii ce să faci, atunci citeşte sfaturile de mai jos, suntem siguri că vei găsi ceva util şi pentru tine.

Sfaturi pentru protecţia mediului

Folosiţi bateriile reîncărcabile, după perioada lor de funcţionare ar fi bine să le reciclăm dacă avem în localitate aşa ceva. Bateriile sunt foarte nocive, oricare ar fi ele, telefon, sau alte aparate electronice toate conţin metale grele ce sunt destul de periculoase pentru sănătatea oamenilor (mai multe despre influenţa metalelor grele asupra mediului citiţi „mediul şi sănătatea”).
Când mergeţi în natură schimbaţi-vă obiceiul de a rupe florile, admiraţi-le aşezate pe codiţa lor în mediul natural fără să le rupeţi, au nevoie să ajungă la maturitate şi să facă seminţe (în special florile rare).
Ciupercile otrăvitoare nu trebuiesc distruse, fac parte din natură şi trebuie să ajungă la maturitate ca să producă spori.
Când împătimiţii de ciuperci sălbatice comestibile merg să culeagă, ar fi bine să fie dotaţi cu un cuţit bine ascuţit şi să taie ciuperca în loc să o smulgă cu rădăcină. (Exista ciuperci rare pe cale de dispariţie).
Când ieşim în natură ar trebui să aducem gunoiul generat de noi într-o pungă acasă. Nimeni nu doreşte să viziteze locuri naturale pline de reziduuri.
Dacă vă place pescuitul şi din întâmplare prindeţi un peşte de o specie rară, fotografiaţi-l pentru a avea dovada trofeului şi lăsaţi-l în libertate, mai mult ca sigur este o specie ameninţată.

Sfaturi pentru şoferi - consum redus pentru automobil

O parte dintre şoferi au un mic defect de condus , tot timpul mişcă uşor volanul forţând servodirecţia să lucreze, servodirecţia îţi ia forţa mecanică necesară de la motor mărind consumul.
Un alt defect care măreşte consumul de carburant este condusul prea aproape de maşina din faţă, situaţie care ne obligă să frânăm de foarte multe ori.
Filtrul de aer al motorului dacă este murdar poate mari consumul cu pană la 20%
Suspensiile maşinii dacă sunt uzate măresc consumul de carburant.
Motorul nu trebuie turat mult, trebuie să adaptăm treapta cutiei la viteza pe care o are maşina.
Trebuie să folosim transportul public, consumul în medie este de 8 ori mai mic pe calator transportat.

Sfaturi pentru un consum energetic mic în casă

Trebuie să folosim becuri economice, au un consum pana la 5 ori mai mic decât cele convenţionale şi un timp de funcţionare mult mai lung.
Culoarea albă a pereţilor reflectă bine lumina şi putem să avem un bec de consum mic dar acelaşi confort.
Apa de la robinet este pompată cu energie, un duş mediu consumă 160 litrii iar o baie plină consumă 350 litrii, aici se adaugă şi consumul pentru încălzirea apei. Deci este de preferat duşul pentru un consum mai mic de energie.
Robinetele de la baie şi bucătărie pot avea instalat un dispozitiv asemănător unei site care are funcţia să introducă în jetul de apă bule de aer, consumatorul nu simte diferenţa, dar consumul de apă scade cu 20%. Cele mai economice robinete sunt cele cu senzor, ele scad consumul la 70 % dar sunt scumpe de moment.
Ar fi de preferat ca bărbaţii când se bărbieresc sa nu lase robinetul deschis.
Orice robinet stricat care picură consumă în medie 17 litrii în 24 ore.
La bucătărie folosiţi oală sub presiune, se poate economisi până la 50% din energie
Când se găteşte orice oală trebuie acoperită cu capac, astfel se reduce consumul de energie cu pană la 20%.
Când se găteşte la cuptor de dorit este să se gătească cât mai multe bucate odată. Dacă lăsăm cuptorul să se răcească va trebui să consumăm o energie iniţială pentru al încinde.
Nu deschideţi cuptorul dacă nu este necesar, pentru fiecare deschidere de uşă, temperatura din cuptor scade cu 25 grade.
Cu 5 minute înainte de a se fi terminat de gătit mâncarea, închideţi sursa de căldură a cuptorului, aşa profităm de căldura acumulată.
Multe persoane obişnuiesc să aprindă aragazul cu câteva minute înainte să aşeze mâncarea pe el. Nu este necesar.
Nu aşezaţi frigiderul sau congelatorul în apropierea surselor de căldură.
Încercaţi să ţineţi uşa congelatorului şi frigiderului cât mai puţin timp posibil deschisă.
Un congelator plin de gheaţă consumă mai mult, gheaţa are un efect izolant pe elementele de răcire.
Dacă motorul congelatorului şi frigiderului funcţionează fără oprire, ar fi bine să chemaţi specialistul în aparate frigorifice.
În perioada ernii este posibil conservaţi mâncarea pe balcon şi opriţi frigiderul. Micşorarea cu un grad a temperaturii din frigider măreşte consumul cu 5%.
Iarna pentru fiecare grad în plus din casă consumul creşte cu 10 %
Programaţi PC-ul la consum redus.
Mâncarea vegetariană este produsă cu puţin consum energetic faţa de cea animală. (producerea alimentelor de origine animală este foarte costisitoare energetic, orice animal de carne are nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a produce un kg de carne. Un animal de carne are nevoie de 10000 calorii vegetale, soia, porumb etc. pentru a produce 1000 calorii carne, se pierd 90% .

Autor: Marcel Vintila
Sursa: http://www.salvaeco.org