«Ochiul lui Dumnezeu», minunea din spatiu

Publicat de Munteanu Tatian | 4/05/2009 08:45:00 a.m.

Datorită aspectului său asemănător cu un ochi uriaş ce ne priveşte planeta de la o distanţă de 700 de ani-lumină, oamenii de ştiinţă de la NASA au botezat o nebuloasă observată cu ajutorul telescopului european Wide Field Imager “Ochiul lui Dumnezeu”.
Apariţia cosmică multicoloră reprezintă, de fapt, expansiunea unei stele similare cu Soarele nostru, înainte de a se retrage la statutul de “pitic alb” (doar nucleul). Pupila albastră şi corneea galbenă sunt create din straturi de gaz şi de praf, iluminate de stea pe măsură ce se apropie de sfârşitul vieţii sale. Observat pentru prima oară de astronomul german Karl Ludwig Harding, în 1824, “ochiul”, cunoscut şi ca Helix Nebula, se află în constelaţia Vărsătorului.

Este un tunel de gaze strălucitoare

Nebuloasa, botezată de savanţi “Ochiul lui Dumnezeu”, e atât de mare, încât unui fascicul de lumină i-ar trebui doi ani şi jumătate pentru a o traversa. În imaginile captate de telescopul Hubble, formaţiunea gazoasă pare rotundă, deoarece este poziţionată spre Terra cu unul dintre capete. În realitate, e vorba despre un tunel cu o lungime de miliarde de kilometri de gaze strălucitoare. Soarele nostru va avea o soartă similară, dar peste cinci miliarde de ani. Cei care doresc să privească nebuloasa spectaculoasă, o pot face cu telescoape mai puţin performante, dacă identifică mai întâi constelaţia Vărsătorului.
Citeste tot articolul...

Autor: Alina Vlad
Sursa: http://www.libertatea.ro