Parlamentul European a aprobat propunerea de promovare a etichetării ecologice voluntare pentru produsele europene, iar numărul grupurilor de produse ar putea creşte de la 26 până la 40-50 în 2015, astfel încât consumatorii să aibă acces la o gamă mai largă de produse din care să aleagă.
Până în prezent, eticheta ecologică - "floarea UE" a fost acordată pentru 26 de grupuri de produse, incluzând 3.000 de produse şi servicii, precum detergenţi, hârtie, încăţăminte, turism şi produse de camping.
Obiectivul este de a îndruma consumatorii spre produse cu un impact redus asupra mediului pe durata întregului ciclu de viaţă al produselor.
Comisia Europeană stabileşte criterii ecologice specifice pentru fiecare grup de produse. Pentru a obţine eticheta ecologică, produsele şi serviciile trebuie să respecte criterii ecologice, convenite la nivel european, în urma unui proces de consultare cu experţii din industrie, organizaţiile de mediu şi ale consumatorilor, precum şi sindicate.
Produselor alimentare nu li se aplică deocamdată etichetarea ecologică, deputaţii europeni solicitând CE să efectueze studii suplimentare privind fezabilitatea criteriilor ecologice în cazul produselor alimentare.
Eticheta ecologică nu poate fi acordată produselor ce conţin substanţe, preparate sau amestecuri clasificate drept foarte toxice, toxice, periculoase pentru mediu, cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere.

Raportul PE a fost adoptat cu 633 voturi pentru şi 18 împotrivă.

Sursa: NewsIn