Becurile clasice ar putea dispărea din magazine, din toamnă, întrucât de la 1 septembrie 2009 va fi interzisă producţia lor, a declarat directorul din cadrul Comitetului Naţional Român de Iluminat (CNRI), Mihai Husch.

"De la 1 septembrie 2009, nu se vor mai produce lămpile cu incandescenţă (becurile clasice - n.red.) şi nici nu vor mai fi livrate distribuitorilor. Problema este că o scoatere bruscă din producţie a becurilor clasice nu este de dorit. Există chiar riscul ca ele să dispară din magazine chiar din septembrie 2009. Este nevoie de o campanie de informare, pentru a anunţa populaţia că aceste becuri clasice vor dispărea de pe piaţă până în 2012", a declarat directorul diviziei de calificare profesională în domeniul iluminatului din cadrul Comitetului Naţional Român de Iluminat, Mihai Husch.
Acesta a spus că, deşi lămpile fluorescente sunt de cinci-zece ori mai scumpe decât lămpile cu incandescenţă, viitorul este al surselor eficiente de luminat. "Becurile clasice sunt însă mai mult producătoare de căldură decât de lumină", a adăugat Mihai Husch.
Producţia becurilor clasice va fi interzisă începând cu 1 septembrie, urmând ca acestea să fie retrase progresiv de pe piaţă până în 2012, potrivit Regulamemtului CE 244/2009 al Comisiei din 18 martie 2009 de implementare a directivei 2005/32/CE a Parlamentului European.
Becurile incandescente ineficiente vor fi scoase progresiv de pe piaţă şi vor fi înlocuite de alternative îmbunătăţite din 2009 şi până la finalul lui 2012, ceea ce va duce la economii de 11 miliarde euro, bani care vor fi injectaţi anual în economia europeană, potrivit Comisiei Europene.

Sursa: NewsIn