O echipă internaţională de cercetători a descoperit două variaţii genetice care sporesc riscul de declanşare a atacurilor cerebrale, deschizând astfel calea pentru punerea la punct a unor tratamente împotriva acestei afecţiuni, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine.
Potrivit AFP, studiul a fost efectuat de o echipă de medici coordonată de Eric Boerwinkle, profesor de genetică la Universitatea Texas din Statele Unite. Acest studiu, bazat pe analiza datelor provenind de la patru cercetări cromozomiale la care au participat 19.000 de persoane din Statele Unite şi din Europa, a relevat faptul că 20% dintre persoanele albe şi 10% dintre persoanele de culoare prezintă cel puţin una dintre aceste două variaţii genetice.
Cercetătorii au determinat că fiecare dintre cele două variaţii genetice creşte riscul de accident vascular ischemic cu aproximativ 30%. Atacul cerebral ischemic reprezintă aproximativ 90% din totalul accidentelor vasculare cerebrale şi constă în blocarea circulaţiei sangvine în creier. Celelalte 10% din cazuri sunt provocate de diverse hemoragii la nivelul creierului.
Rezultatele acestui studiu au oferit dovada solidă în privinţa existenţei unei gene, necunoscută până în prezent, care predispune la accidente vasculare cerebrale. Medicii consideră, totodată, că identificarea altor gene va permite, în viitor, creşterea şanselor medicilor de a reduce numărul victimelor acestei maladii.

Sursa: Mediafax