UE vrea să salveze salcâmii africani

Publicat de Munteanu Tatian | 3/13/2009 09:41:00 p.m.

Salvarea pădurilor africane de salcâmi a fost unul dintre cele 86 de proiecte internaţionale, cu bugete variind între 400.000 euro şi un milion euro, care au fost scoase la vânzare la prima licitaţie de mediu a Uniunii Europene, organizată astăzi la Bruxelles.
"Salcâmul african este unul dintre cele mai valoroase soiuri de lemn din întreaga lume. Apreciat pentru calităţile sale tonale, copacul asemănător unui arbust este folosit la fabricarea unor instrumente muzicale precum oboiul, clarinetul şi cimpoiul. În trecut, exista din abundenţă în Africa, dar acum este ameninţat de defrişări", se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Celelalte proiecte vizează reabilitarea pădurilor tropicale din Peru, folosirea, la scară redusă, a surselor de energie regenerabilă în zona rurală a Tadjikistanului, monitorizarea şi conservarea populaţiilor de vulturi pescari în nordul Africii, regenerarea pădurilor de mangrove în Nigeria, combaterea deşertificării, a schimbărilor climatice şi a defrişărilor, conservarea biodiversităţii sau promovarea dezvoltării durabile.
Comisia Europeană a anunţat că toate proiectele merită să fie finanţate, însă în prezent nu dispune de fondurile necesare, de aceea a organizat acţiunea "Auction floor", care nu este o licitaţie în sensul tradiţional al termenului, ci o şansă oferită potenţialilor donatori - guverne, fundaţii, companii - de a afla despre aceste proiecte de la organizatori şi de la experţii UE care le-au analizat.

Sursa: NewsIn