Alimentaţia sănătoasă este o preocupare prea puţin importantă în vremuri de criză. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu realizat recent în Marea Britanie. Nutriţioniştii se tem că această tendinţă nu face decât să alimenteze epidemia de obezitate.
24% dintre britanicii incluşi într-un studiu realizat de Asociaţia Consumatorilor au declarat că alimentaţia sănătoasă nu se mai află printre priorităţile acestora, motivele invocate fiind, bineînţeles, de natură financiară. 56% din cei peste 2.000 de britanici intervievaţi aleg acum produsele alimentare în funcţie de preţ, mai puţin de beneficiile pe care le au asupra sănătăţii, potrivit studiului publicat de bbc.co.uk. Legumele, fructele, peştele şi toate celelalte alimente sănătoase nu mai sunt printre opţiunile cumpărătorilor, în locul acestora fiind preferate produsele mai ieftine, cum sunt cele de tip fast-food sau dulciurile rafinate. În aceste condiţii, epidemia de obezitate va continua să ia amploare, iar problemele de sănătate se vor înmulţi, avertizează nutriţioniştii. Restaurantele fast-food oferă meniuri ieftine, care se bucură de succes în rândul populaţiei cu venituri mici. Vânzările la aceste produse au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

IEFTIN ŞI SĂNĂTOS
Cei mai mulţi dintre noi îşi doresc să mănânce sănătos, dar problemele financiare sunt o barieră în calea acestei bune intenţii. Trei din cinci britanici au declarat în cadrul aceluiaşi studiu că ar cumpăra mai des legume şi fructe dacă acestea ar fi mai ieftine. Însă bugetul redus nu trebuie să fie o piedică, fiindcă nu este obligatoriu să cumpărăm produse scumpe pentru a ne asigura o dietă sănătoasă, bogată în nutrienţi, sunt de părere nutriţioniştii Asociaţiei Consumatorilor din Marea Britanie. Legumele şi fructele cu un aspect mai puţin atrăgător, mai mici şi cu unele imperfecţiuni sunt la fel de sănătoase ca şi cele mari, dar au avantajul că sunt ceva mai ieftine. Adaptaţi meniul în funcţie de legumele şi fructele de sezon, fiindcă acestea sunt mai accesibile, ne mai sfătuiesc nutriţioniştii englezi. Legumele congelate sunt o opţiune aproape la fel de sănătoasă precum cele proaspete, fiindcă prin congelare ele îşi păstrează cea mai mare parte a proprietăţilor nutritive. Chiar dacă v-aţi propus să reduceţi bugetul alocat alimentelor, nu vă grăbiţi să cumpăraţi produse "la ofertă". Verificaţi termenul lor de garanţie şi eticheta nutriţională, pentru a nu avea surprize neplăcute.

Autor: Oana Antonescu
Sursa: http://www.jurnalul.ro