Maşina de spălat ECO nu consumă mai mult de o cană cu apă

Publicat de Munteanu Tatian | 6/30/2009 07:50:00 a.m.

Maşina a fost creată de cercetătorii din cadrul Universităţii “Leeds” cu ajutorul tehnologiei dezvoltate de Xerox.
Este suficientă o cană cu apă pentru ca aceasta să funcţioneze, ceea ce înseamnă 10% din cantitatea de apă cu care funcţionează o maşină de spălat obişnuită.

Majoritatea cantităţii de apă este înlocuită de granule de polimer menite să absoarbă murdăria în condiţii de umiditate. După terminarea programului, hainele ies curate şi avantajul este că această maşină de spălat foloseşte cu 90% mai puţină apă şi 30% mai puţină energie electrică decât orice altă maşină de spălat de pe piaţă la ora actuală.
Folosind o cantitate infimă de apă şi detergent, maşina de spălat încălzeşte apa şi o transformă în vapori necesari granulelor de polimer pentru o bună funcţionare.
Aceste granule îndepărtează petele şi, odată ce programul de spălat ia sfârşit, acestea cad printr-o plasă în cuva maşinii de spălat putând fi refolosite de peste 100 de ori.
Noua maşină de spălat ECO creată de cercetătorii din Marea Britanie ar putea apărea pe piaţă în anul 2010.
Maşina de spălat va fi pusă în vânzare mai întâi pentru hoteluri sau alte societăţi comerciale, iar mai apoi va fi dată spre vânzare şi pentru gospodării personale.

Autor: Iris Mateescu
Sursa: http://www.cotidianul.ro