Viitorul oceanelor, discutat la summit-ul din Indonezia

Publicat de Munteanu Tatian | 5/12/2009 06:19:00 a.m.

Conferinţa Mondială a Oceanului, care urmăreşte sensibilizarea lumii vizavi de încălzirea climatică a mărilor, a început astăzi în Indonezia, anunţă AFP.
Reprezentanţi din 70 de ţări, precum şi ai ONU şi ai ONG-urilor, vor participa la dezbaterile ce vor ţine până vineri la Manado, din insula Sulawesi a arhipelagului.
„Este clar că preţioasele noastre resurse maritime sunt din ce în ce mai ameninţate şi că încălzirea climatică va accelera distrugerea lor în numeroase locuri de pe glob”, a declarat ministrul indonezian al Afacerilor Maritime şi al Pescuitului, Freddy Numeri, în deschiderea reuniunii.
În total, sunt aşteptaţi aproximativ 1.500 de participanţi. Printre subiectele abordate se numără protecţia spaţiilor maritime şi halieutice şi pericolul reprezentat de creşterea nivelului oceanelor pentru anumite insule sau zone de coastă.
Conferinţa va fi urmată, pe 15 mai, de un summit al „Triunghiului de corali”, o regiune cu o suprafaţă de 5,7 milioane de kilometri pătraţi, împărţită de şase ţări (Filipine, Malaezia, Indonezia, Timor, Papua Noua Guinee şi Insulele Solomon), numită „Amazonul mărilor” deoarece concentrează cea mai mare diversitate de specii marine din lume.

Autor: Andreea Dogar
Sursa: http://www.evz.ro