Pelerinaje spirituale

Publicat de Munteanu Tatian | 5/07/2009 08:07:00 a.m.

Pelerinajul la locurile sfinte este o practică religioasă comună, probabil, tuturor religiilor. Tradiţia Islamului cere ca toţi mahomedanii să meargă la Mecca cel puţin o dată în viaţă. Creştinii merg în pelerinaj la Ierusalim, Roma, Lourdes. Budiştii, la rândul lor, au diferite trasee de pelerinaj, printre care cel mai celebru este acela în jurul muntelui Kailasa, din Tibet. Hinduşii merg în pelerinaj la Benares (Varanasi), Elephanta, Kailasa sau Kathmandu. Pentru asceţii rătăcitori hinduşi, pelerinajul, parikrama, este chiar un mod de viaţă. Există chiar un traseu complet de pelerinaj, care include toate altarele importante dedicate lui Shiva în India şi Asia Centrală. Acest traseu complet este denumit de adepţii shivaismului (adoratorii lui Shiva), Marele pelerinaj, Maha Parikrama, şi pentru parcurgerea lui pe jos este necesară o viaţă întreagă. Valea Kathmandu este practic locul cu cel mai mare număr de locuri sacre hinduse şi budiste din lume.

Din Durbar Chowk porneşte traseul tradiţional de pelerinaj către Swayambhunath, stupa budistă dedicată lui Swayambhu. Nath înseamnă loc sau casă (uneori, oraş). Majoritatea templelor nepaleze sunt denumite nath, casă, reşedinţă, a unei divinităţi. Deloc neobişnuit pentru Nepal, acest traseu budist de pelerinaj este presărat cu monumente sacre atât budiste, cât şi hinduse. Drumul trece prin suburbiile oraşului, care îţi dau o puternică senzaţie de întoarcere în timp, şi traversează apoi râul sacru Vishnumati. În sezonul secetos, acesta este un mic firicel de apă, uneori pierdut printre nisipuri şi gunoaie. Undeva, la marginea acestui imens maidan străbătut doar de vacile sacre, am descoperit un templu părăsit, încântător în simplitatea lui. Acest templu consta dintr-un şir impresionant de yoni-lingam-uri de piatră, perfect păstrate. Templul era însă înconjurat de... Citeste mai departe...

Autor: yogaesoteric
Sursa: http://www.yogaesoteric.net

1 comentarii
  1. Carmen Babia luni, iulie 06, 2009  

    O mica rectificare as vrea sa fac: crestinii (europeni) au 4 pelerinaje. Pe linga cele 3 mentionate in articol mai exista si cel catre Santiago de Compostela. Si nu putini sint cei care ii subliniaza latura mistica... Despre acest pelerinaj au scris si P. Coelho si Shirley MacLaine (desigur, exista zeci de alte carti...).