Atunci când femelele sunt mai greu de sedus, masculii fac eforturi mai mari. Astfel, înaripatul cântă mai frumos atunci când cea pe care vrea s-o cucerească se lasă mai greu sedusă, acest lucru întâmplându-se de cele mai multe ori din cauza mediului ostil şi a vremii capricioase.
”Când mediul se schimbă sau este imprevizibil, cântecele păsărilor devin mai elaborate”, a explicat Carlos Botero unul dintre autorii studiului despre păsări.
În aceste medii, condiţiile de supravieţuire şi de reproducţie ”devin mai complicate”, din cauza incertitudinii care priveşte găsirea hranei şi dificultatea de a găsi partenera ideală, potrivit studiului publicat în Current Biology.
Or masculii cântă în primul rând pentru a seduce femelele, iar calităţile de interpretare influenţează direct procesul de seducţie.
Pentru a verifica existenţa unei legături între condiţiile de viaţă şi calităţile păsărilor în materie de cântat, Botero a adunat sunete din lumea întreagă, captând aproape 100 de înregistrări de la 29 de specii diferite.
Aceste date au fost transferate pe calculator şi convertite în grafice. Ele au fost analizate apoi în funcţie de temperatura şi precipitaţiile din mediile studiate, ajungându-se la concluzia că în condiţii dificile şi cântecele sunt mai complexe.
Botero şi echipa sa vor să verifice acum dacă această constatare se aplică la alte specii, inclusiv la om.
Sursa: http://www.libertatea.ro
Păsările cântă mai frumos când viaţa este dură
Publicat de
Munteanu Tatian |
5/22/2009 08:14:00 p.m.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Trimiteți un comentariu