Cercetătorii americani au descoperit că persoanele trecute de 50 de ani care au dificultăţi în recunoaşterea mirosurilor familiare sunt predispuse să facă Alzheimer. Acest lucru s-a descoperit în urma unui experiment la care au participat voluntari cu vârste cuprinse între 54 şi 90 de ani.

În 1997, cercetătorii americani au început un studiu privind simptomele maladiei Alzheimer. Ei au selectat 589 de persoane cu vârste cuprinse între 54 şi 90 de ani, care nu sufereau de tulburări cerebrale. Acestea au fost supuse anual unor examene clinice şi neurologice, până în anul 2002.

50% din cei cu astfel de probleme pot fi afectaţi de cumplita boală

Voluntarilor li s-a cerut să identifice 12 arome obişnuite, precum cele de lămâie, ciocolată, piper negru, banană, benzină sau săpun. În timpul celor cinci ani, testele au demonstrat că persoanele care au făcut cel puţin patru greşeli de identificare a mirosurilor familiare au prezentat cu 50 la sută mai multe riscuri de a suferi de probleme cerebrale faţă de subiecţii care au făcut o singură eroare.

Cercetătorii au analizat rezultatele, ţinând cont de vârstă, sex, nivelul de educaţie, antecedente medicale (infarct, accident cerebral) şi dependenţa de fumat.

Articol semnat de Mediafax
Sursa: http://www.libertatea.ro