Broccoli poate preveni cancerul stomacal

Publicat de Munteanu Tatian | 4/07/2009 12:33:00 a.m.

Consumul zilnic de broccoli poate să ofere o protecţie eficientă împotriva cancerului stomacal, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor americani, publicat în revista Cancer Prevention Research, informează dailymail.co.uk.
O substanţă din broccoli, sulforafan, poate activa un număr de gene antioxidante şi enzime din celulele sistemului imunitar. Aceeaşi substanţă stimulează producerea în intestine a unor enzime care asigură protecţie împotriva substanţelor inflamatoare care provoacă distrugerea lanţului ADN. Cantitatea zilnică de broccoli recomandată de cercetătorii de la Şcoala de medicină a Universităţii John Hopkins este de 70 de grame.
Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp că sulforafanul acţionează ca un antibiotic puternic împotriva Helicobacter pylori, o bacterie care provoacă gastrită, ulcer şi cancer stomacal. În timpul acestui studiu, o echipă internaţională de cercetători a decis ca jumătate din voluntari să primească o porţie zilnică de plante tinere de broccoli, iar cealaltă jumătate a primit lucernă, care nu conţine sulforafan. Cercetătorii au descoperit faptul că nivelul substanţei HpSA, un marker al Helibacter pylori, a scăzut cu 40% la voluntarii care au primit broccoli, în timp ce în grupul voluntarilor care au primit lucernă nu s-a înregistrat nicio modificare.

Sursa: http://www.libertatea.ro