9 sfaturi pentru a decora masa de Paşte

Publicat de Munteanu Tatian | 4/17/2009 09:21:00 a.m.

În noaptea de Înviere este o tradiţie să vă aşezaţi la masă împreună cu membrii familiei. Vreţi ca masa de Paşte să-i uimească pe invitaţii dv., dar nu ştiţi cum să o ornaţi? Andreea Speranţa, designer la S.C. Knos Designs vă dă câteva sfaturi care vă vor fi utile atunci când vreţi să vă bucuraţi prietenii şi familia, la masa de Paşte.
Iată ce trebuie să ştiţi atunci când decoraţi masa pentru Paşte:
1. Pentru că Sărbătorile pascale sunt în luna aprilie - sezon primăvăratic - puteţi să alegeţi la decorarea mesei tonuri calde, pastelate aflate în concordanţă cu atmosfera de afară;
2. Faţa de masă este bine să fie simplă, din bumbac. Puteţi opta pentru una în tonuri deschise: verde crud, culori de pământ, galben pai. În cazul în care vreţi o faţă de masă cu imprimeuri, alegeţi una albă cu broderie colorată pe margine. Acestea pot fi cu teme florale, sau imprimeuri special create pentru Paşte.
3. Dacă aţi ales o faţă de masă în culori pastelate, atunci este de preferat ca serviciul de masă să fie unul alb, din porţelan.
4. Indiferent de ce tip de veselă alegeţi nu uitaţi că aveţi nevoie de o farfurie pentru aperitiv, una pentru felul principal şi una pentru desert. Pe masă se va aşeza doar farfuria pentru felul principal, iar deasupra ei cea pentru aperitiv. Farfuria pentru desert se pune pe masă la sfârşit. Ar fi bine să optaţi pentru farfuriile simple, fără prea multe imprimeuri pe ele. Cele mai apreciate în ultima perioadă sunt cele pătrate, din porţelan sau semitransparente.
5. După ce aţi ales vesela, puteţi trece la tacâmuri. Pe acestea le veţi aşeza în funcţie de ordinea în care serviţi felurile de mâncare, iar deasupra farfuriei se vor aranja tacâmurile pentru desert.
6. Şerveţelele pe care le alegeţi pentru masa de Paşte pot fi din pânză. Pot avea şi imprimeuri colorate în funcţie de preferinţele dv. sau pot fi simple, albe. Le puteţi împături dându-le o formă dreptunghiulară şi aşezaţi-le în centrul farfuriei pentru aperitiv. Peste şervet puneţi un mic obiect decorativ, spe- - cific acestei sărbători, cum ar fi un ou frumos ornat, brodat, sau chiar din ciocolată, ori alte obiecte din metal în formă de iepure, pui sau ouă de Paşte.
7. Este foarte important şi felul în care aşezaţi toate elementele pe masă. Astfel puteţi să puneţi ouăle de Paşte în coşuleţe, pe fundul cărora aşezaţi fie hârtie creponată verde, fie fire de iarbă.
8. Prezenţa florilor pe masă poate crea un efect minunat. Astfel lalelele, narcisele ar putea fi aranjate şi pe masă în globuri mici de cristal.
9. Livingul unde se va servi masa de Paşte poate să fie înfrumuseţat prin decoraţiuni de agăţat pe uşa unui dulap, autocolante de lipit pe geamuri, sau cu diferite ornamente cu flori, iepuraşi sau puişori.