Comisia Europeană (CE) a adoptat formal miercuri două norme ce vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice a corpurilor de iluminat, prin care becurile incandescente ineficiente vor fi scoase progresiv de pe piaţă şi vor fi înlocuite de alternative îmbunătăţite din 2009 şi până la finalul lui 2012.
În urma scoaterii din piaţă a becurilor neecologice folosite în gospodării, birouri, iluminat stradal şi produse industriale, oraşul Bruxellel estimează că vor fi economisiţi circa 80 terrawati/h de energie până în 2020. Acest nivel ar echivala cu consumul anual de electricitate al Belgiei sau cu consumul a 23 milioane de gospodării europene şi ar duce la diminuarea cu aproximativ 32 milioane tone a emisiilor de dioxid de carbon pe an.
Becurile incandescente ineficiente vor fi scoase progresiv de pe piaţă şi vor fi înlocuite de alternative îmbunătăţite din 2009 şi până la finalul lui 2012, ceea ce va duce la economii de 11 miliarde euro, bani care vor fi injectaţi anual în economia europeană, potrivit comunicatului CE.
Cele două reglementări stabilesc criterii de eficienţă energetică, funcţionalitate şi informare pentru consumatori în ce priveşte becurile folosite în gospodării, precum şi pentru neoane sau alte produse de iluminat.

Sursa: NewsIn