Accesele de furie sau alte emoţii puternice sporesc riscul de apariţie a unei aritmii cardiace, potenţial mortală în cazul persoanelor care suferă de boli ale inimii. Asta e concluzia la care a ajuns un grup de cercetători în domeniul medicinei, în urma unui experiment recent.
Studiul, publicat în “Journal of the American College of Cardiology”, a fost condus de Rachel Lampert, de la Universitatea Yale din New Haven, SUA, şi a fost efectuat pe 62 de pacienţi care suferă de diverse afecţiuni cardiace.
Întâi, participanţilor la experiment le-au fost implantate defibrilatoare cardiace. Aceste dispozitive detectează oscilaţiile periculoase ale ritmului cardiac şi produc un mic şoc electric, pentru ca bătăile inimii să revină la un ritm normal. La trei luni de la această intervenţie, pacienţii au fost supuşi unui exerciţiu ce a constat în relatarea unei experienţe care i-a enervat recent.
În acest timp, cercetătorii au analizat evoluţia undei T cu ajutorul electrocardiogramelor (prin care se măsoară instabilitatea electrică în miocard). Experimentul a fost reluat periodic, timp de trei ani. La sfârşitul studiului, specialiştii au concluzionat că pacienţii cu cea mai mare instabilitate electrică (unda T), provocată de accesele de furie, prezintă un risc de 10,8 ori mai mare de a suferi crize de aritmie potenţial fatale.
Sursa: Mediafax
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Trimiteți un comentariu