Încălzirea globală este ireversibilă

Publicat de Munteanu Tatian | 3/23/2009 02:15:00 a.m.

O echipă de cercetători americani în domeniul mediului avertizează că multe dintre efectele schimbărilor climatice sunt ireversibile. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că temperaturile globale pot rămâne ridicate pentru incă o mie de ani, chiar în condițiile în care emisiile de carbon vor fi cumva stopate.

Raportul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Colorado vine ca urmare a anunțului președintelui Barack Obama referitor la revizuirea standardelor de noxe emise de vehicule și apare în publicația Metodele Academiei Naționale de Știință. Echipa avertizează că, dacă nivelul carbonului din atmosferă va continua să crească, se vor înregistra mai puține ploi în zone și așa uscate din sudul Europei, America de Nord precum și în unele porțiuni din Africa și Australia.

Cercetătorii susțin că deocamdată oceanele încetinesc încălzirea globală prin absorbția căldurii, dar până la urmă vor elibera căldura în atmosferă. Aceștia adaugă faptul că politicienii trebuie acum să încerce să înlăture daunele deja produse mediului de poluarea cauzată de oameni. Oamenii credeau că dacă vom opri emisia de dioxid de carbon, climatul va reveni la normal într-o sută de ani, dar acest lucru este neadevărat afirmă cercetătorul Susan Solomon, coordonatorul raportului, citat de Associated Press. Concluziile vine după ce președintele Obama a ordonat Agenției de Protecție a Mediului din Statele Unite să revizuiască regulile cu privire la noxele emise de vehiculele de pasageri.

Sursa: EcoMagazin