Eleanor, maşina solară care seamănă cu un OZN

Publicat de Munteanu Tatian | 3/02/2009 05:14:00 a.m.

Hibridul de 243.000 de dolari se pregăteşte pentru cursa inaugurală, care va avea loc anul acesta.“Ultima maşină de curse solară lansată de cei de la MIT seamănă, poate, cu o masă fantezistă de la IKEA, dar nu râdeţi! Ajunge la 145 de kilometri pe oră şi este dotată cu un set tehnologic care ar putea apărea şi pe hibridurile pe care le vom conduce în viitor”, anunţă cei de la “Wired”.
Echipa de Vehicule Electrice Solare de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT) a prezentat-o la finalul săptămânii trecute pe Eleanor. Maşina are o baterie de 32 de kilograme care, şi fără ajutorul Soarelui, poate transporta vehiculul de la Boston la New York.
Hibridul de 243.000 de dolari se pregăteşte pentru cursa inaugurală care va avea loc anul acesta.
Eleanor va concura în cea de-a zecea ediţie a World Solar Challenge, o cursă de 3.200de kilometri de pustiuri australiene, parcurşi în şapte zile.
Vehiculele care participă la această competiţie pot părea fanteziste şi lipsite de aplicaţii practice. Concursul testează, însă, bateriile, tehnologia şi sistemele de alimentare care ar putea fi folosite în hibridele viitoare. De altfel, la începutul lui 2009, presa internaţională a anunţat că, în ciuda crizei financiare, companiile producătoare de automobile nu renunţă la seriile hibride şi scumpe, ci, din contră, pregătesc cât mai multe astfel de autovehicule pentru anul acesta.
Astfel de concursuri “scot tehnologia din cărţi şi o aduc în realitate”, spune analistul Spencer Quong. "Deschide ochii industriei asupra modalităţilor mai eficiente de a construi”, adaugă acesta.
Echipa de la MIT a participat prima dată la această cursă în 1987, iar Eleanor este cea de-a zecea maşină cu care participă la competiţia din Australia.

Autor: Alexandra Badicioiu
Sursa: http://cotidianul.ro