Autorităţile locale cer Guvernului continuarea proiectului.

Deputatul Clement Negruţ spune că va cere desecretizarea şi renegocierea contractului de concesiune încheiat între statul român şi compania Gabriel Resources privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. “Voi cere în Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor, din care fac parte, desecretizarea licenţelor de concesiune minieră şi a contractului încheiat de stat. “Ce atâta secret? Ştim foarte bine care este zăcământul, ştim foarte bine care este cantitatea de aur ce poate fi exploatată de acolo. În momentul în care am un secret pe chestiunea asta, în spatele unui secret se află şi alte lucruri”, a spus Negruţ.
El a mai spus că i se pare normal şi să se renegocieze contractul.
“Nu mi se pare corect ca statul român să beneficieze de doar 19,7 la sută din zăcământul de la Roşia Montană. Nu s-a negociat bine acel contract”, a mai spus Clement Negruţ.
Pe de altă parte, primarul comunei Roşia Montana, Eugen Furdui, spune că va cere ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, să continue proiectul de exploatare minieră. “Am trimis deja o scrisoare premierului Emil Boc, dar şi Parlamentului, în care am cerut ca proiectul să continue, pe motiv că este singura soluţie de dezvoltare a zonei”, crede Furdui. Proiectul de exploatare minieră este blocat în procedura de avizare.

Autor: Antoaneta Etves
Sursa: http://www.cotidianul.ro