Schimbările climatice ar putea duce la prăbuşirea calotei glaciare din vestul Antarcticii, ducând la o creştere catastrofală a nivelului apelor, atenţionează cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp că o creştere a temperaturii oceanelor ar putea cauza topirea Polului Sud.
Doi studii, publicate în revista Nature, au adus dovezi noi ale topirii calotelor glaciare antarctice în perioade de timp mult mai scurte decât în trecut.
Ei prezi că dacă va avea loc o creştere a temperaturii cu cinci grade Celsius sau mai mult în oceane, până la sfârşitul secolului, imensa calotă glaciară din Vestul Antarcticii se va topi. Acest lucru va cauza creşterea nivelului apelor cu şapte metri, ducând la ştergerea de pe lume a vieţii sălbatice, la inundare insulelor şi zonelor de coastă joase şi chiar la schimbarea tiparelor vremii, prin eliberarea apei dulci în ocean.
Studiile arată că această calotă glaciară din vestul Antarcticii s-a mai prăbuşit în mare şi în trecut, în perioada pliocenului (acum 3-5 milioane de ani), când dioxidul de carbon din atmosferă avea un nivel egal sau puţin mai mare decât cel din prezent.
David Pollard de la Pennsylvania State University, SUA, a folosit modele computerizate pentru a simula variaţiile calotelor glaciare din Antarctica din ultimii cinci milioane de ani. Rezultatele arată că în această perioadă, calota de vest a trecut prin stări de gheaţă totală şi topire, în doar câteva mii de ani.
Deşi prăbuşirea calotei glaciare va avea loc în câteva mii de ani, cercetătorul a declarat că noile dovezi arată când de mult a afectat omul schimbările climatice.
"Trebuie să atragem atenţia însă, pentru că nu putem să ignorăm situaţia chiar dacă topirea va avea loc peste mii de ani", a mai spus Pollard.

Sursa: Realitatea.net