Câte un copil cu malformaţii se naşte la fiecare 30 de secunde în China, fenomen ce se explică în parte prin poluarea care afectează în special zonele carbonifere ale ţării, scrie cotidianul China Daily, citat de AFP.

Potrivit sursei citate, în total, în fiecare an în China se nasc 1,1 milioane de bebeluşi cu o anomalie fizică, reprezentând 7% din naşterile din această ţară, care are cea mai numeroasă populaţie din lume.
“Numărul de nou-născuţi cu anomalii la naştere creşte constant, atât în zonele urbane, cât şi rurale”, a declarat Jiang Fan, viceministru pentru planning familial, citată de China Daily. Ea nu a precizat însă cu cât a crescut acest număr în ultimii ani.
China Daily scrie că provincia Shanxi din nord, care găzuieşte o importantă industrie de extragere a cărbunelui şi unde uzinele chimice sunt principala sursă de emisii toxice, înregistrează cel mai ridicat procentaj de copii născuţi cu defecte.
“Problema anomaliilor la naştere este legată de poluarea mediului, mai ales în cele mari opt zone carbonifere ale ţării”, a delarat An Huanxiao, directorul agenţiei de planning familial din provincia Shanxi.
Pentru Pan Jianping, profesor la Centrul de cercetare pentru sănătatea copilului şi femeii de la Universitatea Xi’an Jiaotong, acest fenomen va avea pe termen lung “un impact asupra dezvoltării economice şi a calităţii vieţii”. “Presiunea economică este foarte mare pentru familiile care trebuie să crească un copil cu probleme fizice, mai ales în zonele rurale”, a adăugat el.
Cotidianul Ta Kung Pao, de la Hong Kong, anunţase luna trecută o proporţie mai mică de copii născuţi cu malformaţii, între 4% şi 6%.
Potrivit lui Hu Yali, profesor la un spital afiliat Universităţii de la Nankin (est), citat de Ta Kung Pao, factorii ce explică defectele din naştere sunt foarte complecşi: 10% sunt provocate de poluare, 25-30% prin factori genetici, iar restul de combinaţia celor două două.

Sursa: Realitatea TV