Un borcan de maioneza si doua cesti de cafea

Publicat de Munteanu Tatian | 12/13/2008 11:45:00 a.m.

Când lucrurile par să o ia razna şi nu-ţi mai ajung 24 de ore pe zi să te gândeşti la borcanul de maioneză şi cele două ceşti de cafea...
Un profesor de filozofie stătea în faţa clasei, având pe catedră câteva lucruri. Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare de maioneză gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenţi dacă acesta este plin şi aceştia au convenit că era. Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele, pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l uşor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenţi dacă borcanul este plin şi aceştia au convenit că era. Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip, pe care l-a turnat în borcan. Fireşte, nisipul a umplut tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenţi cum stătea treaba iar aceştia au răspuns în cor:
„Pliiin !”.
Profesorul a scos de sub catedră două ceşti de cafea, pe care le-a turnat în borcan, umplându-l de această dată definitiv. Studenţii au râs.
“Acum” a spus profesorul, după ce hohotele s-au domolit, “aş dori să înţelegeţi că acest borcan reprezintă viaţa voastră. Mingile de golf reprezintă lucrurile importante pentru voi, familia, copiii, sănătatea, prietenii şi pasiunile voastre, şi că dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viaţa voastră ar fi tot plină.”
“Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi, serviciul, casa, maşina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte”
“Dacă veţi începe cu nisipul”, a continuat el, “nu veţi mai avea unde să puneţi mingile de golf şi pietricelele”
“La fel şi în viaţă, dacă îţi iroseşti tot timpul şi energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.”
“Acordă atenţie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, fă-ţi controale medicale periodic, ieşi cu soţia în oraş la cină, joacă golf, vei avea suficient timp altădată să faci curat sau să repari cine ştie ce dispozitiv. Ai, în primul rând grijă de mingile de golf, ele contează cu adevărat. Stabileşte-ţi priorităţile, restul e doar nisip.”
Unul dintre studenţi a ridicat mâna, interesându-se ce reprezentau cele două ceşti de cafea. Profesorul a zâmbit.
“Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricît de plină ar fi viaţa ta, e loc întotdeauna pentru două ceşti de cafea, pe care să le bei împreună cu un prieten iubit.”