Exercitiul daruirii

Publicat de Munteanu Tatian | 12/22/2008 12:36:00 p.m.

E tot mai greu să găseşti un prieten bun şi drept. Apatia şi lâncezeala generală parca s-au întins ca o pecingine şi peste relaţiile dintre oameni.
Câţi mai sunt cei care-şi lasă la o parte propriile afaceri, preocupări, treburi, ca să-ţi întindă o mână de ajutor?
Câţi mai sunt cei care îşi reformulează programul zilnic, îşi redistribuie priorităţile şi îşi ignoră chiar interesele, numai pentru a fi lângă tine atunci când ai nevoie?
Câţi mai sunt cei care vin în întâmpinarea cererilor tale cu o discreţie şi o eleganţă pe care nu le poţi uita apoi? Tot mai puţini, căci vremurile impun gesturi din ce in ce mai telegrafice şi între oameni.
Să nu mai avem, oare, ochi pentru a vedea suferinţa de lângă noi?
Să nu mai avem răbdarea de-a căuta în noi blândeţea şi generozitatea? Sentimentele au devenit, oare, simple stări decorative, trăiri de-o clipă?
Exerciţiul dăruirii începe de la a şti şi de la a putea să renunţi la tine în favoarea celuilalt, de la a şti să faci o sărbătoare din întâlnirea cu cei apropiaţi, de la puterea de a te bucura de prezenţa lor şi de la arta de a-i bucura, la rândul tău.
Să ştii să dai o clipă, o oră, o zi, din viaţa ta pentru un prieten, atunci când acesta are nevoie de clipa, ora şi ziua aceea, este mai mult decât un simplu exerciţiu de dăruire.
Exemplul lui Iisus, care s-a dăruit pe sine pentru mântuirea celor mulţi, ar trebui urmat mai des de oricare dintre noi, nu numai în ajun de sărbători.
La socoteala cea de pe urmă, clipa, ora, ziua dăruite unui prieten se adăuga vieţii tale, care se prelungeşte astfel şi dincolo de moarte. Ce poate fi mai minunat decât să ştii că,cu cat vei dărui mai mult, cu atât vei trai mai mult, prin cei care te vor pomeni?
Exerciţiul dăruirii poate începe oricând şi de la orice: de la un pahar de apă, de la o pâine, de la o floare, de la o zi, o oră, o clipă, petrecută lângă un om care are nevoie de alinarea ta, de la un zâmbet, de la o mângâiere, sau, uneori, doar de la un chip luminos pe care să-l întorci câtre cei care-l aşteaptă...