Cum sa mănânci sănătos de Sărbători

Publicat de Munteanu Tatian | 12/25/2008 03:05:00 p.m.

Crăciunul e prilej de mare bucurie, masa de Crăciun fiind un adevărat festin.Toate aceste mâncăruri pot deveni însă periculoase, mai ales după o perioadă îndelungată de post. Pentru acest an, nutriţioniştii propun o schimbare în meniu: înlocuirea cărnii de porc cu fructele de mare, care sunt mai uşor de digerat. Medicii ne recomandă pentru aceste zile de sărbătoare un meniu mai moderat. De exemplu, putem înlocui tradiţionala carne de porc cu scoici, stridii, calamari, caracatiţe, crevete sau homari, care sunt bogate în proteine şi minerale. Alte variante ar fi carnea slabă, de curcan, de pui sau de peşte. Masa de Crăciun diferă de la o ţară la alta, iar preparatele tradiţionale specifice reflectă cultura locului. Dacă românii preferă carnea lui Ghiţă, pe mesele din alte ţări la loc de cinste stau preparatele din cane de curcan. În Marea Britanie şi Irlanda, de Sărbători, oamenii mănâncă curcan sau raţă la cuptor, asortate cu şuncă, cartofi copţi sau piure şi legume fierte. Tradiţiile englezilor au fost preluate de-a lungul timpului de mai multe ţări. Astfel, şi pe masa festivă a australienilor se regăsesc aceleaşi feluri de mâncare. Multe obiceiuri ale americanilor au fost preluate de la englezi şi de la alte popoare europene. Nu există un meniu standard pentru perioada Crăciunului. Şunca şi friptura de vită înlocuiesc cu succes curcanul servit cu ocazia Zilei Recunoştinţei, care are loc cu trei săptămâni înainte de Crăciun. În noaptea de Crăciun sau "Noche Buena", filipinezii se strâng la masă abia după ce au participat la slujba de la biserică. Se serveşte şuncă de porc şi brânză Queso de Bola. Filipinezii preferă să schimbe darurile imediat după cină, lucru diferit faţă de obiceiurile din Vest, unde cadourile sunt deschise în dimineaţa de Crăciun.În Grecia, există două prăjituri tradiţionale servite atât de Căciun, cât şi de Anul Nou: "Melomakarona", făcute din griş şi scorţişoară şi însiropate cu miere, şi "Kourabiedes", acoperite cu fulgi de zahăr. În Finlanda masa de Crăciun este bogată în preparate pe bază pe peşte, iar desertul se numeşte "Joulutorttu", fiind o gustoasă tartă cu gem de prune.Crăciunul spaniol nu poate fi conceput fără „touron”, o prăjitură tradiţională care este asemănătoare cu nuga, făcută pe bază de miere, zahăr şi albuş de ou.
Sărbătorile îngraşă?Un mit la moda în perioada Sărbătorilor este cel legat de kilograme în plus, cu care ne pricopsim din cauza meselor bogate, care le îmbie şi cele mai „abstinente” papilele gustative la „păcat”. Specialiştii susţin că o persoană câştigă în greutate aproximativ trei kilograme în perioada sărbătorilor de iarnă. Ce mai mare greşeală pe care o poţi face: să mănânci “după obicei” la Sărbători cu gândul că, din ianuarie, după Bobotează, găseşti o dietă-minune, care va face să dispară toţi colăceii şI toate kilogramele căpătate în decembrie. Imposibil şi, mai ales,periculos pentru organism!Şi, atunci, decât să te dai de ceasul morţii în ianuarie, când trebuie să revii la serviciu, mai bine ia aminte la câteva sfaturi ale specialiştilor. Aplică-le în următoarele zile!1. Mănâncă la ore fixe şi, atunci, cu măsură! Respecta orele de masă şi, oricât de pofticioasă eşti, refuză-ţi să “ciuculeşti” toată ziua din toate bucatele. 2. Invaţă să mesteci! Cu cât mesteci mai mult, cu atât bolul alimentar se va digera mai bine, spun nutriaţioniştii. Şi nu numai că simţi mai bine aromele mâncărurilor, dar ajungi şi mai devreme la senzaţia de saţietate! 3. Evitaţi mâncarea „grea”! Alimentele grase şi părjite, precum sosurile grele, nu vă ajută nicium dacă vă pasă de siluetă. Consumaţi mai degrabă preparate pe bază de pui şi peşte, dar şi fructe sau legume proaspete, bogate în fibre!4. Încearcă să faci mişcare! După o masă copioasă, nu te tolăni pe canapea, cu ochii în televizor şi urechea la colinde. Fă o plimbare de cel puţin 30 de minute, strânge masa, spală vasele, du gunoiul!5. Nu tăbărî la frigider înainte de culcare! Încearcă să-ţi păcăleşti „foamea teribilă” dinainte de culcare. Te poate ajuta o plimbare scurtă prin parc şi un pahar cu lapte cald.

Sursa: Evenimentul zilei