O bucată de gheaţă de mărimea oraşului New York s-a desprins din banchiza Antarcticii, după ce un pod de gheaţă s-a prăbuşit din cauza încălzirii globale, anunţă Reuters. Mai multe aisberguri s-au format în urma prăbuşirii. Descoperirea a fost făcută de oamenii de ştiinţă germani.
"Partea nordică a banchizei Wilkins a devenit instabilă şi primele aisberguri au fost eliberate", a declarat Angelika Humbert, glaciolog la Universitatea Muenster din Germania, după ce a analizat fotografiile din satelit oferite de European Space Agency.
Toate banchizele mari se retrag spre continent
Potrivit cercetătorilor, aproximativ 700 de kilometri pătraţi de gheaţă, reprezentând o suprafaţă aproape la fel de mare precum cea a oraşului New York, s-au desprins din banchiză în această lună, generând o mulţime de aisberguri.
Aceasta este ultima din cele zece banchize majore ale regiunii care se retrage spre continent, confirmând tendinţa de încălzire globală a planetei.
Nouă alte banchize s-au retras sau fărâmiţat în jurul Antarcticii în ultimii 50 de ani, precum banchizele Larsen A în 1995 sau Larsen B în 2002.
Această tendinţă este cauzată de încălzirea globală, provocată de eliberarea în atmosferă a gazelor rezultate din arderea combustibililor fosili, potrivit lui David Vaughan, un om de ştiinţă britanic de la organizaţia British Antarctic Survey.
Un alt cercetător, David Humbert, a estimat că Wilkins va pierde între 800 şi 3.000 de kilometri pătraţi.
Banchiza Wilkins s-a diminuat deja cu aproape o treime din dimensiunea ei iniţială de 16.000 de kilometri pătraţi.
Sursa: Mediafax
O bucată de gheaţă cât New York-ul s-a desprins de la Polul Sud
Publicat de
Munteanu Tatian |
5/03/2009 10:29:00 p.m.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Trimiteți un comentariu