Mediul, lăsat deoparte de economiile occidentale

Publicat de Munteanu Tatian | 4/02/2009 03:34:00 p.m.

Planurile de relansare a cinci ţări occidentale, SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia, nu prevăd o protecţie suficientă pentru mediu, arată un studiu al World Wide Fund for Nature, publicat cu ocazia summit-ului G20.
Germania şi SUA stau ceva mai bine. „În cel mai bun caz, investiţiile verzi ale planurilor de relansare ajung la 0,5% din PIB pentru Germania sau SUA”, spune Damien Demailly, citat de AFP, vizavi de negocierile de la Bonn privind un nou acord climatic mondial.
El a mai declarat că la summit-ul G20 se va vorbi puţin despre climă, deşi planurile de relansare privesc în mod direct lupta împotriva schimbărilor climatice.
Studiul WWF face distincţie între „investiţiile pozitive”, favorabile climei (energii
regenerabile, clădiri care economisesc energie) şi cele „negative” (drumuri, energii fosile).
2% din PIB pe an pentru un viitor nepoluat
Într-un raport de anul trecut, economistul britanic Nicholas Stern recomanda consacrarea a 2% din PIB pe an pentru lupta împotriva încălzirii globale, subliniind că preţul inacţiunii va fi mult mai mare.
În aceste zile, la Bonn se desfăşoară o întâlnire a delegaţilor ONU privind schimbările climatice. Una dintre temele de discuţie a fost găsirea mijloacelor prin care poate fi susţinută o nouă clasă de antreprenori care să folosească tehnologii
“verzi”, care să nu afecteze mediul.
Summit-ul G20 încearcă să găsească mijloacele de a ieşi din cea mai gravă criză mondială de după anii '30.
Deşi acest tip de reuniuni internaţionale la nivel înalt sunt, de obicei, consensuale, summit-ul a fost marcat de tensiuni între oficialii anglo-saxoni şi cei din Franţa şi Germania. Aceştia din urmă au cerut cu insistenţă rezultate concrete, ca de exemplu suprimarea paradisurilor fiscale.

Autor: Andreea Dogar
Sursa: http://www.evz.ro