Aspirina poate proteja împotriva cancerului de colon

Publicat de Munteanu Tatian | 2/11/2009 04:18:00 p.m.

Despre efectele aspirinei asupra organismului s-au spus de-a lungul atât lucruri pozitive cât şi negative. Acum, potrivit unui studiu s-a ajuns la concluzia că o doză zilnică de aspirină poate micşora riscul de apariţie a polipilor intestinali care pot duce la îmbolnăviri de cancer colorectal.

Aproximativ 630.000 de oameni în întreaga lume mor anual din cauza cancerului colorectal, iar oamenii de ştiinţă caută noi metode pentru a micşora riscul de îmbolnăvire în special pentru persoanele la care au fost depistaţi polipi precanceroşi.
Profesorul Bernard Cole de la University of Vermont şi colegii săi, au analizat concluziile unor studii realizate pe 2.698 de persoane pentru a observa dacă aspirina, luată zilnic, poate preveni recurenţa acestor polipi.
Aceştia au observat că persoanele care au luat zilnic aspirină întâmpină un risc cu 28% mai scăzut de apariţie a unui adenom pe colon decât cei care au primit un placebo, în plus scăzând cu 17% şi riscul de apariţie a oricărui alt adenom.
Cancerul colorectal este al patrulea ca frecvenţă a manifestării la bărbaţi şi al treilea la femei. În fiecare an aproximativ 1,2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer.

Sursa: http://www.libertatea.ro