Daca v-ati hotarat sa cumparati un dafin pe care sa-l tineti in casa atunci trebuie sa cunoasteti cateva lucruri esentiale pentru aceasta planta. Dafinului ii plac foarte mult solurile organice bogate, lumina si caldura, desi se poate adapta si la semiumbra.
Il puteti tine si afara, langa usa sau pe balcon primavara, vara si chiar toamna. Dafinul trebuie udat din plin, mai ales in zilele foarte calduroase. Aveti insa grija ca apa sa nu balteasca si sa nu se mai dreneze bine.
Noaptea temperatura nu trebuie sa scada sub 10 grade, nu rezista la temperaturi scazute. Daca temperatura scade sub 10 grade aduceti ghivecele cu dafini in casa si pregatiti-le pentru iarna. Asezati-i in locuri luminoase si udati-i doar cand pamantul se usuca la suprafata. Primavara cand temperaturile cresc iar, scoateti dafinii afara. In primele doua saptamani insa acoperiti-i sau asezati-i la loc mai umbros, pana cand se vor acomoda din nou cu lumina puternica a soarelui. Dafinii arata minunat in ghivece mari si rotunde. Ii puteti tunde in forme diferite si ii puteti folosi drept plante ornamentale.
Urmariti puriceii care se fac pe frunzele dafinului si luati masuri imediat. Cel mai usor scapati de ei daca veti face o solutie de apa si sapun si stropiti zilnic frunzele pe ambele parti si apoi le stergeti cu delicatete. Repetati aceasta operatiune pana cand dispar puricii cu totul.
Daca va place sa condimentati mancarurile cu foi de dafin atunci alegeti frunzele mari ale plantei doar dupa ce aceasta a crescut suficient de mare, adica are o inaltime de cel putin 60cm si are multe frunze sanatoase. O singura frunza proaspata este suficienta pentru supa sau mancaruri de genul sarmale sau mancare de cartofi. Incercati sa nu rupeti prea multe frunze iarna cand planta se afla in perioada ei de stagnare. Frunzele pot fi culese vara si uscate.

Sursa: gradinamea.ro